Nieuw onderzoeksproject naar TINNITUS gaat dit najaar van start

Ons brein neemt de wereld om ons heen waar door steeds verwachtingen te vormen over wat er gaat gebeuren en deze verwachtingen te vergelijken met wat we via onze zintuigen waarnemen.

Dit voorspellende mechanisme kan leiden tot fantoomwaarnemingen, zoals hallucinaties en oorsuizen (tinnitus). Hoewel hallucinaties en illusies bij gezonde mensen kunnen worden opgewekt, zijn sommige mensen gevoeliger voor deze ervaringen dan anderen.

Met dit onderzoek willen we ontdekken of mensen met tinnitus gevoeliger zijn voor veranderingen in dit voorspellende systeem.

Waarom is dit onderzoek belangrijk?

Wanneer we erin slagen om tinnitus op een objectieve manier vast te stellen, kan dit leiden tot officiële erkenning van tinnitus als een aandoening door de overheid. Bovendien kan dit bedrijven aanmoedigen om meer te investeren in de ontwikkeling van medicatie en hulpmiddelen die kunnen bijdragen aan een effectievere behandeling van tinnitus.

Hoe verloopt het onderzoek?

We meten de hersenactiviteit met behulp van een EEG (elektro-encefalogram). Tijdens deze meting bieden we verschillende auditieve en visuele prikkels aan, waarop het brein reageert. De reactiesnelheid van het brein geeft ons veel waardevolle informatie, die we vervolgens in dit onderzoek analyseren.

Om de resultaten goed te kunnen vergelijken, hebben we ook proefpersonen zonder tinnitus nodig. Daarom vragen we u, indien mogelijk, om iemand zonder tinnitus mee te nemen, zodat we ook ‘gezonde’ hersenreacties kunnen meten.

Hoelang duurt het onderzoek?
Het onderzoek bestaat uit verschillende onderdelen:
- Audiogram
- Vragenlijsten
- Metingen
Omdat de metingen meer dan 1 uur duren, spreiden we de opnames over twee opeenvolgende dagen.


Er wordt een vervoerskost van 30€ voorzien.